Midsommar är en av de mest älskade högtiderna i Sverige, kanske till och med mer än julen. Det är en tid för familj, vänner, sill och dans runt midsommarstången. Men det är också en tid för trafik, och tyvärr, road rage.
Vi har alla varit där. Du är på väg till midsommarfirandet, förväntningarna är höga, men trafiken är tät och tempot är högt. Plötsligt gör någon något dumt på vägen, och du känner hur irritationen börjar koka. Du tutar, svär, kanske till och med gör en obskyr gest. Men varför? Varför blir vi så arga i trafiken?
Enligt Statistiska Centralbyrån har antalet personbilar i Sverige ökat med 20% sedan 2002, från 4 miljoner till nästan 5 miljoner. Samtidigt har antalet nya vägar inte ökat i samma takt. Resultatet är mer trångt på vägarna, vilket kan leda till ökad stress och irritation. Dessutom sitter vi avskärmade i våra ljudisolerade bilar, vilket kan göra att vi glömmer att det är riktiga människor i de andra bilarna.
Om du känner att du ofta blir arg i trafiken, finns det saker du kan göra för att lugna ner dig. Försök att åka i god tid så att du inte blir stressad. Påminn dig själv om att du ska vara snäll. Istället för att bli arg på någon som gör något fel, försök att uppmuntra bra beteende. Om någon kör för nära dig, byt fil istället för att bli arg. Som Åke Cato sa i Nöjesmassakern, “Krama varandra i trafiken”.
Om du åker med någon som ofta blir arg i trafiken, försök att prata med dem om det. Diskutera situationen INNAN ni åker, utan att peka finger. Under resan, försök att uppmuntra säkert beteende istället för att kritisera dåligt beteende. Efter resan, prata om hur du upplevde situationen istället för att recensera förarens körning.
För att förstå och mäta road rage finns det etablerade frågeformulär som kan hjälpa till. Dessa frågeformulär listar olika beteenden som kan uppstå i stressande körsituationer. Genom att svara på dessa frågor kan du få en bättre förståelse för ditt eget beteende i trafiken och kanske hitta sätt att hantera din irritation.
Här är frågorna som ingå i ett sådant frågeformulär (svarsalternativen är Aldrig, Mycket sällan, Sällan, Ibland, Ofta, Mycket ofta, Alltid):
- Jag glömmer vilken väg jag ska köra.
- Jag skriker åt de förare som gör mig nervös.
- Jag saktar ner när jag närmar mig vägkorsningar, även om jag har grönt ljus.
- Jag har svårt att hålla mig i rätt fil.
- Jag glider över i andra filer.
- Jag glömmer att anpassa hastigheten efter rådande förhållanden.
- Jag låter föraren som gjorde mig nervös veta att jag är upprörd.
- Jag håller stort avstånd till föraren framför mig.
- Jag glömmer vart jag är på väg.
- Jag gör gester åt de förare som gjorde mig nervös.
- Jag försöker hålla avstånd till andra bilar.
- Jag behåller hastigheten för att lugna ner mig.
- Jag försöker hålla mig borta från andra bilar.
- Jag har svårt att hitta rätt fil.
- Jag slår på ratten när jag är nervös.
- Jag saktar ner tills jag känner mig bekväm.
- Jag tutar åt föraren som gjorde mig nervös.
- Jag försöker hitta sätt att låta andra förare veta att de gör mig nervös.
- När det är dåligt väder kör jag försiktigare än andra förare på vägen.
- Jag svär medan jag kör.
- Jag har svårt att köra ut på vägen.
Dessa frågor kan delas in i tre kategorier: nervositetsrelaterade prestationsbrister, överdriven försiktighet/säkerhetsbeteende, och fientligt/aggressivt beteende. Genom att svara på dessa frågor kan du få en bättre förståelse för ditt eget beteende i trafiken och kanske hitta sätt att hantera din irritation.
Till sist, kom ihåg att midsommar är en tid för glädje och gemenskap. Låt inte trafiken eller stressen förstöra din högtid. Ta det lugnt, var snäll mot dina medtrafikanter, och njut av firandet.
Och om du någonsin känner att du är på väg att brusa upp i trafiken, tänk på Åke Catos ord: “Krama varandra i trafiken”.
Som en intressant parantes, enligt en studie publicerad i Canadian Journal of Public Health, har nästan varannan person i Kanada utsatts för utskällningar och/eller obscena gester i trafiken bara under det senaste året. Nästan 1 av 10 har även hotats med stryk eller att man ska ha sönder fordonet. Även om vi inte har exakt samma statistik för Sverige, kan vi anta att situationen är liknande här. Så nästa gång du känner att du är på väg att brusa upp i trafiken, kom ihåg att du inte är ensam. Och kanske, bara kanske, kan vi alla försöka att vara lite snällare mot varandra på vägarna denna midsommar.
Bild: Midjourney; “road rage, midsummer trafic, middle aged man, hyper realistic, seed 385121027 –aspect 7:4”