På eftermiddagen förra onsdagen satte jag in en annons på Blocket där vi efterlyste spindlar till vår behandlingsstudie om spindelfobi (läs mer om Vimse-studien). Flera medier plockade upp vår desperata annons; det var artiklar i bland annat Dagens Nyheter, Dagens Medicin, Expressen, Mitt-i, Metro och flera framträdanden i radio. Och det gav resultat!
Många vänliga människor hörde av sig via mejl och telefon med goda tips på var man kan hitta spindlar. Vi blev också kontaktade av åtskilliga personer som hade bekräftade spindlar i sina källare och garage. Idag blev det emellertid stor jackpot! En ingenjör från Stockholm vatten ringde nämligen och bjöd in oss till Sveriges äldsta vattenreningsverk!
[lightbox link=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/Underjorden_bromma.png” thumb=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/Underjorden_bromma-1024×282.png” width=”1024″ align=”center” title=”Karta över Nockeby vattenreningsverk” frame=”true” icon=”image” caption=””]
Vid 12-tiden möttes vi i Bromma för spindeljakt i forskningens tjänst. Vi blev mycket vänligt välkomnade och tog hissen ner 17 meter under jorden. Det var långa och breda bergrumskorridorer i olika riktningar men efter några minuters promenad kom vi fram till det första av flera stopp – en bioreaktor. Och oj så mycket spindlar det fanns! Alla tänkbara sorter och storlekar.
Förutom att få möjlighet att fylla på vårt spindelförråd så blev det ett riktigt intressant studiebesök. Visste du att det i genomsnitt bara tar 17 timmar från att smutsigt avloppsvatten kommer in i anläggningen till dess det är drickbart och släpps ut i saltsjön? Läs mer om den imponerande anläggningen här. Stort tack till Stockholm Vatten för all hjälp!
På bilden nedan kan du bland annat se PTP-psykologen Philip Lindner och doktoranden Alexander Miloff fånga in en spindel vid stationen för “eftersedimentering” (Överkurs: “I eftersedimenteringen rinner vattnet sakta så att slammet hinner sjunka till botten. En del av slammet pumpas tillbaka till biobassängen, där bakterierna i slammet får fortsätta kalasa på fosfor och kväve. Det slam som är kvar går vidare till slambehandlingen.” Citat från: Käppala). Notera att plattformen de står på sakta rör sig.
[lightbox link=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/IMG_1512-ANIMATION.gif” thumb=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/IMG_1512-ANIMATION.gif” width=”972″ align=”center” title=”Nockeby vattenreningsverk” frame=”true” icon=”image” caption=””]
[lightbox link=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/roligblocketannons.png” thumb=”http://www.carlbring.se/wp/wp-content/uploads/2016/02/roligblocketannons.png” width=”768″ align=”center” title=”Har du spindlar i källaren eller på kontoret?” frame=”true” icon=”image” caption=””]