View Categories

Blodfobiskalan för barn (BS)

1 min read

Blodfobiskalan för barn är ett instrument utformat för att mäta rädsla för blod och relaterade stimuli hos barn och ungdomar. Det utvecklades för att bedöma graden av obehag som upplevs i olika situationer relaterade till blod, operationer och skador, särskilt hos barn mellan 8 och 17 år.

Antal items #

15 frågor.

Svarsalternativ #

  • Inte alls (0 poäng)
  • Lite grann (1 poäng)
  • Ganska mycket (2 poäng)
  • Mycket (3 poäng)
  • Jättemycket (4 poäng)

Delskalor #

  • Rädsla för direkt exponering av blod.
  • Rädsla för situationer relaterade till skador eller operationer.

Scoring #

Poängen summeras för samtliga 15 frågor. Högre poäng indikerar högre grad av rädsla för blodrelaterade situationer.

Respondentålder #

Instrumentet är designat för barn och ungdomar mellan 8 och 17 år.

Test-retest reliabilitet #

Test-retest-reliabilitet är inte explicit rapporterad, men instrumentet har hög intern konsistens vilket indikerar tillförlitlighet.

Cronbachs alfa #

Cronbachs alfa är 0,92, vilket tyder på hög intern konsistens.

Svenska normer #

Normdata har tagits fram för svenska barn baserat på ålder och kön. Resultaten visar att flickor generellt skattar högre än pojkar, och yngre barn skattar högre än äldre.

Svenska rättigheter #

Blodfobiskalan för barn är skyddad av upphovsrätt och får endast kopieras och användas efter godkännande från Tove Wahlund och Lars-Göran Öst. Dock finns den för fri och laglig nerladdning här: https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:199342/FULLTEXT01.pdf (Se bilagorna!)

Abstract originalartikel #

Blodfobiskalan utvecklades som en anpassning av Mutilation Questionnaire för att mäta blodrelaterad rädsla hos barn och ungdomar. Skalan har hög intern konsistens (Cronbachs alfa = 0,92) och validitet. Normdata har samlats in från svenska barn i åldrarna 8–17 år. Resultaten visar köns- och åldersskillnader, där yngre barn och flickor rapporterar högre rädsla.

Referenser #

Wahlund, T., & Öst, L.-G. (2008). Blodfobiskalan för barn: Normdata och psykometriska egenskaper. Stockholms universitet.

Nerladdning #

https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:199342/FULLTEXT01.pdf (Se bilagorna!)