Lär dig DSM-diagnostik snabbare och roligare med AI-stöd

Att ställa korrekta DSM-diagnoser kräver både noggrannhet och klinisk fingertoppskänsla. För att underlätta inlärningen och stärka kliniskt resonemang har jag utvecklat en specialanpassad GPT. Denna AI-baserade assistent är ett pedagogiskt verktyg för exempelvis psykolog- och psykoterapeutstudenter som vill öva på att analysera patientfall och ställa korrekta diagnoser.

Viktig brasklapp

Det är viktigt att komma ihåg att GPT:n inte ska ses som en expert utan som en engagerad medstudent att diskutera med. Precis som en medstudent kan den ibland ha fel, och poängen är att den ska stimulera reflektion och hjälpa dig att tänka kritiskt.

Testa min specialutvecklade GPT för att träna DSM-diagnostik!
Testa min specialutvecklade GPT för att träna DSM-diagnostik!

Hur fungerar GPT:n?

Ai-assistenten presenterar realistiska fallbeskrivningar som hjälper användaren att:

  • Identifiera den mest sannolika diagnosen.
  • Diskutera differentialdiagnoser och utesluta mindre troliga alternativ.
  • Få direkt feedback på resonemang och svar.

Fallen sträcker sig från enklare diagnoser till mer komplexa situationer där symtomen överlappar flera möjliga tillstånd. Verktyget anpassar sig efter användarens kunskapsnivå och behov.

För att använda GPT:n behöver du ett ChatGPT-konto, vilket går att skapa gratis. Det är en snabb och enkel process, och när kontot är aktiverat kan du börja använda verktyget direkt. Observera dock att gratisversionen inte ger obegränsad tillgång (det finnas begränsningar i hur mycket du kan använda verktyget per dag).

Fördjupning

För att komplettera DSM-träningen rekommenderas att studera DSM-5-TR och läsa om differentialdiagnostik. Mitt AI-verktyg är ett förhoppningsvis engagerande sätt att kombinera teori och praktik och utveckla de färdigheter som krävs för att ställa säkra och välgrundade diagnoser.

För att bli riktigt duktig tipsar jag även om diagnosintervjun “Structured Clinical Interview for DSM-5”, som finns i två versioner: SCID-5 och SCID-5-PD. SCID-5 fokuserar på generella psykiatriska diagnoser, medan SCID-5-PD är specifikt utformad för att bedöma de 10 personlighetsstörningar (därav “PD” – personality disorder – i namnet) som definieras i DSM-5.

För båda versionerna av SCID-5 finns detaljerade handböcker som ger vägledning i hur intervjuerna ska genomföras (se här och här). Dessa är ovärderliga verktyg för den som vill fördjupa sig i strukturerad diagnostik.