Jag är mycket glad att välkomna Jón Ingi Hlynsson som ny doktorand i min forskargrupp. Jón började sin doktorandtjänst den 2 september, men vi har redan haft ett produktivt samarbete under hans masteruppsats. Under innevarande år har vi tillsammans publicerat fem artiklar inom olika forskningsområden.
Vi har har validerat Välmåendeskalan, jämfört korta och långa mätinstrument för depression och ångest (PHQ-2 och GAD-2), undersökt de negativa effekterna av psilocybin-assisterade interventioner, utforskat hur invasionen av Ukraina påverkat en svensk klinisk population samt analyserat psykometrin för Brunnsviken brief quality of life inventory.
Jón kommer nu att arbeta som doktorand i vårt senaste projekt, som syftar till att utveckla en skalbar och kostnadseffektiv terapilösning för tvångssyndrom (OCD) genom användning av augmented reality (förstärkt verklighet). Projektet, kallat ZeroOCD, är utformat för att möta det akuta behovet av mer tillgängliga och skalbara vårdlösningar.
Med pandemin som bakgrund har digital psykologisk behandling fått ett enormt genomslag, och med stöd av ny teknik kommer vi nu att utveckla en app som använder principer från kognitiv beteendeterapi (KBT). Appen kommer att möjliggöra för patienter att genomföra behandling i sin egen hemmiljö med stöd från en terapeut på distans. Vi planerar att testa denna lösning i en klinisk studie med deltagare från Sverige, Schweiz, Belgien och Nederländerna.
Behandlingen kommer att vara helt smartphone-baserad och inkludera olika typer av stimuli för exponeringsterapi, till exempel virtuella bakterier och smutsiga miljöer. Jóns handledare kommer, förutom mig själv, även vara Jan Bergström vid samma institution, och huvudforskaren för EU-projektet (Tara Donker från universitetet i Amsterdam). Jag ser fram emot att se hur Jóns arbete kommer att bidra till projektets framgång!